Cupping therapie

 

Cupping-therapie is een eeuwenoude therapie die al lange tijd wordt gebruikt in culturen zoals de Chinese en de Midden-Oosterse geneeskunde. Het is fascinerend hoe iets zo eenvoudigs als het plaatsen van kopjes op je huid zo veel voordelen kan hebben. Misschien heb je wel eens van cupping gehoord of de ronde plekken gezien bij mensen, en vraag je je af wat het precies doet.

Wat is Cupping-therapie?

Bij cupping wordt een vacuüm gecreëerd door kopjes op de huid te plaatsen. Dit vacuüm trekt de huid en het onderliggende weefsel zachtjes naar binnen. Het idee is dat dit kan helpen bij allerlei klachten, van spierpijn tot stress.

Verschillende Technieken

Er zijn een paar verschillende manieren waarop cupping kan worden gedaan:

  • Dry Cupping: Hierbij blijven de cups gewoon op de huid staan, en het vacuüm zorgt voor de gewenste effecten.
  • Wet Cupping: Dit is iets intensiever; nadat het vacuüm is gecreëerd, wordt de huid een beetje ingesneden zodat een kleine hoeveelheid bloed kan worden afgetapt. Dit wordt gedaan om het lichaam van afvalstoffen te ontdoen.
  • Bewegende Cupping: De cups worden over de huid bewogen, wat voelt als een intensieve therapie.
    Bij Praktijk Nikhita maak ik alleen gebruik van dry cupping en de bewegende cupping.

Waarom zou je cupping therappie overwegen?

Veel mensen kiezen voor cupping vanwege de mogelijke voordelen bij klachten als:

– Nekklachten – Hoofdpijn klachten – Migraine – Schouderklachten – Rugklachten – Blessures – Stress gerelateerde klachten – Fibromyalgie klachten – Cellulite – Bindweefsel klachten/ verklevingen – Littekenbehandeling (rondom litteken, litteken minstens 6 maanden oud en goed genezen).

Zijn er risico’s?

Hoewel cupping meestal veilig is als het door een professional wordt gedaan, zijn er enkele dingen waar je op moet letten:

  • Blauwe plekken: Die ronde paarse vlekken zijn normaal na cupping, en hoewel ze er misschien heftig uitzien, doen ze meestal geen pijn en verdwijnen ze binnen een paar dagen.
  • Vermoeidheid of duizeligheid: Sommige mensen voelen zich na een sessie wat vermoeid of licht in het hoofd.
  • Huidirritatie: Soms kan de huid wat gevoelig worden na een cupping-sessie.
     

Wanneer mag je geen cupping therapie ondergaan?

Je mag geen cupping behandeling ondergaan wanneer je last hebt van:

Koorts, infectieziekten – flinke verkoudheid, griep en keelontsteking, te veel pijn, extreme vermoeidheid, slechte algemene gezondheid, besmettelijke huidaandoeningen, kanker ( tijdens de behandeling van chemo of bestraling), bij gebruik van bloedverdunners en bij een zwangerschap. Ook kort na het sporten of saunabezoek mag er geen cupping therapie gegeven worden.

Waarom is cupping zo populair?

Cupping is de laatste jaren echt in de schijnwerpers komen te staan, vooral toen topsporters zoals Michael Phelps ermee werden gezien. Misschien herinner je je die ronde blauwe plekken die hij had tijdens de Olympische Spelen? Het heeft veel mensen nieuwsgierig gemaakt, en nu proberen steeds meer mensen cupping uit voor pijnverlichting, ontspanning en algehele gezondheid.

Als je nieuwsgierig bent naar cupping, maak dan eens een afspraak. Het kan een bijzondere ervaring zijn en wie weet ontdek je wel dat het precies is wat je nodig hebt om je weer goed te voelen. Cupping kan ook gebruikt worden tijdens een van de andere massages die ik geef.

Wil je weten wat een cupping therapie behandeling kost? Klik dan op onderstaande link. https://www.nikhita.nl/tarieven/