Hoofdpijn massage
Eén op de vijf Nederlanders heeft minimaal één keer in de week last van hoofdpijn. Heb je daar zelf ook last van? Hoofdpijn kan je dag flink in het roet gooien. Goed nieuws: gelukkig kunnen we veel tegen hoofdpijn doen én vooral niet doen. Als we het hebben over voeding, kun je voorlopig olijven, bonen, chilipepers, bananen, avocado en soep uit blik beter laten staan. Deze voedingsmiddelen kunnen namelijk hoofdpijn triggeren. Daar blijft het niet bij; ook de bij velen welgeliefde kaas en chocolade kunnen we beter links laten liggen. Ook is het belangrijk dat je stress zoveel mogelijk verbant uit je leven. Stress resulteert vaak in spanningshoofdpijn. Hierbij staat er te veel spanning op bepaalde spieren. Verder kan een verkeerde lichaamshouding voor spanningshoofdpijn zorgen. Maar wist je dat je je hoofdpijn ook kunt laten aanpakken met een massage? Een hoofdpijnmassage kan bijvoorbeeld in het geval van migraine en spanningshoofdpijn veel verlichting geven. Bij een hoofdpijnmassage worden de specifieke spieren gemasseerd die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Tijdens de behandeling lig je op je rug op een massagetafel. De belangrijkste spieren die dan worden gemasseerd, zijn de schouder, de nek en de spieren rond je hoofd. Deze massage wordt vaak als ontspannend ervaren. Nog een fijne bijkomstigheid: als je regelmatig een hoofdpijnmassage ondergaat, komt de hoofdpijn mogelijk minder vaak en/of minder hevig terug
Er zijn verschillende vormen van hoofdpijn o.a.:
(kinder) migraine: Migrainehoofdpijn heeft te maken met de verwijding van bloedvaten in het hoofd.
Bepaalde stoffen of factoren kunnen deze bloedvatverwijding veroorzaken en zo een migraineaanval uitlokken zoals:
- voedingsstoffen zoals kaas, chocolade, alcohol of citrusfruit
- hormoonwisselingen; bij menstruatie of eisprong
- spanning
- weersveranderingen
- onregelmatig leven, te weinig of te veel nachtrust , maaltijden overslaan etc.
Kenmerken voor migraine zijn eenzijdige, bonzende hoofdpijn, pijn verergert bij beweging en door (fel)licht.
spanningshoofdpijn: Spanningshoofdpijn ontstaat vaak door de overspanning van bepaalde spieren. Deze spieren trekken als het ware aan het hoofd, waardoor er een soort ‘band rond het hoofd’ gevoel ontstaat.
Spanningshoofdpijn kan direct veroorzaakt worden door o.a.:
- psychologische/emotionele problemen
- slaapgebrek
- stress
- verkeerde lichaamshouding
- koud en/of vochtig weer.
Spanningshoofdpijn kan ook ontstaan na een periode van stress, wanneer iemand het rustiger aan gaat doen. Het zenuwstelsel is dan namelijk extra gevoelig voor prikkels.
30 – 40% van de mensen met migraine, hebben ook wel eens spanningshoofdpijn.
clusterhoofdpijn: Clusterhoofdpijn is een soort hoofdpijn die optreedt in clusters of tijdsperioden. Men heeft bijvoorbeeld last gedurende een periode van 3 tot 16 weken aaneengesloten, met soms wel meerdere aanvallen per dag.
Typerend voor clusterhoofdpijn is dat de patiënt tijdens een aanval geen rust wil; hij/zij gaat ijsberen of zelfs met het hoofd tegen de muur bonken. Een aanval duurt meestal 15 tot 180 minuten, soms wel 8 keer per dag.
Kenmerken voor clusterhoofdpijn zijn:
- strikt eenzijdige, intense hoofdpijn
- rood oog, afzakkend ooglid
- verstopte neus
- transpiratie
Clusterhoofdpijn kan o.a. veroorzaakt worden door temperatuur- en seizoenswisselingen, slaapgebrek, alcohol, medicijnen om bloedvaten te verwijden, stress, voeding, cafeïne.
Bij clusterhoofdpijn is het belangrijk een effectief medicijn in te nemen (in overleg met huisarts) en veel mensen hebben baat bij het inademen van zuivere zuurstof.
medicatie afhankelijke hoofdpijn: Deze vorm van hoofdpijn ontstaat door het te vaak nemen van medicijnen. Veel mensen die langere tijd medicijnen hebben moeten gebruiken tegen hoofdpijn hebben, als ze eenmaal gestopt zijn met het innemen, veel minder last dan vroeger.
Bepaalde medicijnen tegen hoofdpijn en ook gewone pijnstillers, zoals aspirine, ibuprofen, paracetamol kunnen echter juist hoofdpijn veroorzaken, als ze te vaak worden gebruikt.
Kenmerken van medicatie afhankelijke hoofdpijn zijn: dubbelzijdige hoofdpijn, mild tot matige pijnklachten, misselijkheid. Een van deze kenmerken moet zich op minstens 15 dagen per maand voor doen.
Wat kan ook hoofdpijn veroorzaken?
- te hoog of te laag bloedsuikergehalte
- te weinig vocht binnenkrijgen
- stress
- slechte lichaamshouding
- slaap tekort
- kunstmatige straling (telefoon, computer etc)
- te weinig lichamelijke beweging
- overmatig alcoholgebruik
- trauma aan het hoofd
- plotselinge temperatuurdaling
Maar er zijn ook aandoeningen met hoofdpijn als symptoom, o.a.:
- hart- en vaataandoeningen
- hersentumor
- hoge of lage bloeddruk
- menstruatieproblemen, menopauze
- bloedarmoede
- oorontsteking
Niet alle hoofdpijnen zijn te behandelen met een massage, maar bij migraineklachten en spanningshoofdpijn kan de massage veel verlichting geven.
En bij regelmatig een hoofdpijn massage te krijgen kan de frequentie en de intensiteit van het aantal aanvallen sterk afnemen.
Bij deze massage hoeft alleen de bovenkleding uit.
Heeft u interesse? Maak snel een afspraak.
Klik hier voor actuele prijzen.